Zwangerschapsbegeleiding

Hypnotherapie tijdens de zwangerschap is erop gericht om u te leren ontspannen en gebruik te maken van suggesties. Dit in combinatie met de theorie over zwangerschap en bevallen, oefenen en ervaren, geeft u het gevoel van controle. Ook als het anders loopt dan vooraf gepland, want u weet wat er gaat gebeuren, u weet wat u te wachten staat en u weet hoe u daarmee om kunt en wilt gaan.

Tijdens de begeleiding komen de volgende zaken aan bod:

voorbereiding op een natuurlijke bevalling;
voorbereiding op een harmonieuze ontspannen geboorte;
contact met uw kindje;
een ontspannen start voor uw kindje;
het eventuele verwerken van angsten en trauma.
Zelfhypnose
In deze begeleiding leert u een ontspanningsmethode (zelfhypnose) die u makkelijk kunt toepassen voor, tijdens en na de bevalling. Hierdoor kunt u beter met de weeën en de pijn omgaan. De ontsluitingsfase verloopt over het algemeen sneller en de pijnbeleving wordt als minder hevig ervaren en na de bevalling kunt u sneller herstellen. De bedoeling is dat u de bevalling op een prettige, fijne manier en heel bewust beleeft en er met een goed gevoel op terug kunt kijken.

Duur van zwangerschapsbegeleiding
De zwangerschapsbegeleiding bestaat uit vijf à zes bijeenkomsten. De beste tijd om te beginnen is bij een zwangerschap tussen 20 en 24 weken. In sommige gevallen is het raadzaam om eerder te beginnen, bijvoorbeeld wanneer er veel klachten zijn. De begeleiding is individueel en kan alleen of samen met de partner gevolgd worden.

Inhoud
Elke bijeenkomst wordt opnieuw besproken wat er speelt en wat de behoefte is. Verder wordt er veel aandacht besteed aan:

het aanleren van zelfhypnose, ontspanningstechnieken en ademtechnieken;
informatie over het hele proces rondom zwangerschap en een normale bevalling;
opvangen van de weeën.
Uw partner zal onder andere leren hoe hij de aanstaande moeder kan helpen en ondersteunen tijdens de bevalling.